Mouna woont samen met haar warrige maar lieve oma in een flatgebouw, midden in de stad. Mouna’s mama vertrok toen het meisje nog heel klein was en sindsdien zorgt Oma Paloma voor haar… of is het andersom? Mouna’s oma neemt de werkelijkheid immers op haar heel eigen manier waar en dat is niet altijd zonder risico: nu eens denkt ze dat ze een duif is en probeert ze te vliegen, dan weer maait ze het tapijt alsof het een grasmat is.
Behalve Mouna Maan en Oma Paloma woont ook hun poes, Miss Sipi in de flat, maar zij blijkt op een dag spoorloos… Vastbesloten om het beestje terug te vinden, gaat Mouna dapper op zoek. Tijdens haar tocht leert het meisje haar buurt en de kleurrijke figuren die er wonen steeds beter kennen. Die hebben allemaal hun eigen bijzondere verhaal en lijken zoveel meer te willen zijn dan louter een figurant in Mouna’s bestaan. Dat maakt van haar zoektocht een hartverwarmende reis vol verrassingen.
Dappere Mouna is een superfijne held voor wie je meteen enthousiast gaat supporteren. Haar verhaal is ontroerend en kwetsbaar, maar zit ook boordevol humor. De subtiele grapjes in dit boek zitten niet zelden in de naamgeving van de personages. Zo is er mevrouw Groessemoes die acht katten heeft: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag… en Joeri!
Dit mooie boek is het debuut van Margot De Ley, het toont dat meer durven dan je zelf denkt altijd de moeite waard is en dat niets is wat het op het eerste zicht lijkt. De warm gekleurde illustraties zijn van Ruth De Jaeger: ze oefenen een grote aantrekkingskracht uit en verzachten het breekbare verhaal. De tekst is op rijm, de vormgeving bijzonder. Dat maakt dat het boek niet op een standaard leesboek lijkt, maar eerder aan een dik prentenboek doet denken. ‘Mouna Maan’ is zo een ontzettend fijn en net even ander boek om zelf te lezen, maar leent zich ook uitstekend tot samen lezen of voorlezen. Prima voor iedereen vanaf 8 jaar… tot nog heel lang daarna!