“De rivier de Amazone is een plek met roze dolfijnen, lamantijnen die op zeemeerminnen lijken, vleesetende vissen en drijvende groene velden. De Amazone verbindt alle kleine dingen in het regenwoud daaromheen, de meest biodiverse plek op aarde.”


Zo begint dit indrukwekkende boek over de langste rivier ter wereld. De Amazone kronkelt door een omvangrijk deel van Zuid-Amerika en voorziet het grootste regenwoud ter wereld van water. In verschillende hoofdstukken toont dit boek de bomen, zoogdieren, insecten en mensen die leven in en nabij het bekken van deze tot de verbeelding sprekende waterloop. Zoals in elk goed non-fictieboek is er niet alleen veel te lezen, maar ook veel te zien. Kleurrijke illustraties, overzichtelijke kaarten en mooie infographics zorgen ervoor dat je de wetenschappelijke kennis over het gebied kan ontdekken in woord en beeld. Dat maakt het geheel erg duidelijk en zorgt bovendien voor een fijne leeservaring.
Het laatste deel is gewijd aan de uitdagingen en problemen die het gebied nu teisteren. Soja- en veeteelt, mijnbouw en olie, maar ook bosbranden en ontbossing maken het voortbestaan van de rivier niet vanzelfsprekend. Toch verwordt die terechte bezorgdheid nergens tot pessimisme: jonge natuurliefhebbers worden daarentegen via concrete voorbeelden aangespoord om hun steentje bij te dragen, je bent immers nooit te klein om een verschil te maken.



Samengevat bevat dit wonderlijke weetjesboek niet alleen een overvloed aan wetenschappelijke kennis maar maakt het ook op een fijnzinnige – en nergens belerende – manier duidelijk dat het verhaal van de Amazone niet zomaar het verhaal van de rivier is, maar wel dat van alles wat erin en errond groeit en dat zelfs ruimer alles wat leeft, waar dan ook, van het voortbestaan van de Amazone afhangt… En dat maakt dit beslist een te ontdekken boek!
