“Om een baby te kunnen maken heb je een zaadcel, een eicel en een baarmoeder nodig… maar elke familie start op een unieke manier. Jij en je familie zijn geweldig, precies zoals jullie zijn!”
Mona’s bibliotheekbuit oogde ook deze week weer weinig verrassend: bij ieder nieuw bezoek haast onze lieve poppenmoeder zich richting de kast met boeken in het thema ‘Gezin en Familie’. Daar vist ze er intussen bijna blindelings de verhalen over aanstaande gezinsuitbreiding en ander babygeluk uit. Boeken als ‘Haas Huppel krijgt een broertje’, ‘Prinses Arabella wordt grote zus’ en ‘Anna gaat op babybezoek’ gingen al tig keer mee naar huis. En hoewel ik het net heel belangrijk vind Zeger en Mona zelf te laten kiezen welke stapeltjes ze ontlenen, doet onze dochters keuze me zo nu en dan toch eens oogrollen: al die toffe en leuke boeken in de bib en dan altijd hetzelfde kiezen, waarom toch? En ook: bij elk nieuw bezoek vrees ik bij het inscannen van haar buit welgemeende en ongetwijfeld lief bedoelde – maar compleet onnodige – felicitaties te krijgen van de bibliotheekmedewerker, maar nee hoor, Mona wordt geen ‘grote zus’!
Dit gezegd zijnde kan je je wellicht zo de verrukking van mijn dochter inbeelden toen een lieve vriendin ons dit mooie boek te leen gaf. ‘Hoe maak je een baby?’ is immers alles wat Mona zoekt in een boek: ontelbare lieve baby’s, zwangere buiken, aanstaande gezinnetjes én antwoord op al haar praktische vragen. Maar ook ik ben erg enthousiast over dit werkelijk steengoede prentenboek. Anders dan alle andere voorlichtingsboeken die ik tot nu toe zag, is dit boek volledig en inclusief. Het gaat geen onderwerp uit de weg en bespreekt niet alleen hoe door seks een zwangerschap kan ontstaan, maar gaat ook dieper in op andere manieren om zwanger te raken of om een gezin te stichten: IVF, adoptie en draagmoederschap worden behapbaar uitgelegd. De afbeeldingen in het boek zijn mooi, kleurrijk, duidelijk en divers. Ik denk dat werkelijk ieder kind zich ergens in het boek zal herkennen en dat vind ik een erg fijne gedachte. Ook qua taal en woordkeuze is dit boek on point: het gebruikt de juiste termen voor de geslachtsdelen en gaat ook het verschil tussen geslacht en gender niet uit de weg.