Als er een prijs bestond voor beste titel dan had ‘Een boek’ wat mij betreft meteen de trofee in handen. ‘Een boek’ maakt je nieuwsgierig, zegt alles en niets tegelijk en vat met een minimum aan woorden de essentie.
Op acht dubbele bladzijden ga je immers op zoek naar een lezer en zijn boek. Je speurtocht leidt je dwars door tijd en ruimte heen: je gaat naar de opera, overleeft een storm op zee, doorkruist de jungle en glijdt skiënd de berg af. Elk nieuw decor verbergt een andere lezer en die zoeken is een uitdaging, maar niet onmogelijk.De zoekplaten bestaan uit een combinatie van illustratie en collage: tegen een met potlood ingekleurde achtergrond zie je een veelzijdige variatie aan getekende en uitgeknipte figuurtjes. En dat idee pakt niet alleen visueel erg goed uit, maar is ook inhoudelijk helemaal op punt: Andrés López toont je zo dat lezen van alle tijden en voor iedereen is, dat het overal kan en je telkens weer op andere plekken brengt.
Daarnaast vult López in dit boek ook acht keer de zin ‘Een boek is…’ aan. En dat resulteert in acht korte maar rake suggesties die balanceren tussen poëzie en filosofie. López antwoorden op de vraag der vragen zijn vanzelfsprekend geen eindpunt, maar eerder een begin, een start van je eigen zoektocht naar wat boeken zijn en wat lezen voor je kan betekenen.
Dit boek reduceren tot een zoekboek of categoriseren onder ‘kinderliteratuur’ doet het werk van de Mexicaanse auteur dan ook oneer aan. ‘Een boek’ is een niet te missen pareltje voor iedereen die een hart voor lezen heeft, houdt van verdwalen in een mooi gemaakt boek of geniet van een rondje filosoferen over de rol die literatuur vandaag kan, mag en moet spelen.