



In het Londen van 1872 lijkt zich voor Phileas Fogg een doodgewone dag uit te strekken: hij eet zijn geroosterd brood met thee, neemt nog snel een nieuwe bediende aan en vertrekt dan naar zijn herenclub waar hij na het eten van een warme maaltijd en het lezen van de kranten aan het kaarten gaat met zijn vaste gezelschap. Maar Phileas Fogg, die als immer stipt en onberispelijk punctueel gekend staat, zal die avond niet om klokslag vijf over twaalf naar bed gaan, maar in plaats daarvan vertrekt hij voor een reis om de wereld in amper 80 dagen. Tot dat avontuur werd hij uitgedaagd tijdens zijn vaste spelletje whist en hoewel niemand gelooft dat het hem zal lukken, is Phileas Fogg vastbesloten om het tegendeel te bewijzen.
Op zijn reis om de wereld volgen een hoop bijzondere ontmoetingen, bloedstollende ervaringen en allerlei hindernissen en problemen die de voorziene reistijd wel erg krap maken. Maar Phileas Fogg blijkt niet zo makkelijk uit het lood te slaan en is vastbesloten om na 80 dagen weer in Londen aan te komen. Alsof deze spannende onderneming nog niet voldoende verhaalstof oplevert, speelt zich tegen de achtergrond van dit reisverhaal ook een andere speurtocht af. Zonder dat Fogg het beseft volgt immers inspecteur Fix het gezelschap: hij is ervan overtuigd dat Fogg niet zomaar door de verschillende werelddelen zwerft, maar eigenlijk op de vlucht is na het overvallen van een bank…

‘Reis om de wereld in 80 dagen’ is heel wat dikker dan de boeken die Zeger tot hiertoe las en ook het lettertype is merkelijk kleiner. Daarbij gerekend dat het oorspronkelijke verhaal dateert van het einde van de 19deeeuw was het voor mij dan ook even afwachten of Zeger het boek zou smaken. Maar die twijfel bleek onnodig, het avontuurlijke karakter van het boek en het mysterieuze maar heldhaftige hoofdpersonage maakten dat hij al snel verkocht was. Tiny Fisscher is er bovendien in geslaagd om het oorspronkelijke 19de-eeuwse reisverhaal een frisse make-over te geven: het verhaal werd aangepast aan het referentiekader van vandaag, minder voor de hand liggende woorden worden steeds verklaard en de vele tekeningen en korte stripjes maken dat dit boek heel nieuw aanvoelt. De overzichtskaarten in de kaft van het boek maken tot slot dat dit verhaal heel goed en helder te volgen is en alvast doet dromen van verre reizen…
