Wanneer je dit zwarte boekje openslaat, staren 24 paar strenge ogen je aan. Het zijn de ogen van Stalin, Mussolini en Hitler, maar ook die van Mao Zedong, Fidel Castor en Vladimir Poetin. Het zijn linkse en rechtse dictatoriale leiders uit verschillende tijden en verschillende delen van de wereld. De portretten zetten meteen de toon en maken instant duidelijk waarom dit niet zo nieuwe boek toch actueel en – helaas – zelfs tijdloos is.
Een eerste versie van ‘Dit is een dictatuur’ verscheen in Spanje in 1977, kort na het overlijden van dictator Franco. Het boek wilde volgende generaties doen begrijpen wat een dictatuur is en welke impact die heeft op de levens van mensen. Met de inval in Oekraïne besloot Uitgeverij Boycott dit boek opnieuw uit te brengen, de inhoud is nu immers relevanter dan ooit.
‘Dit is een dictatuur’ vertelt niet het verhaal van een specifieke dictator, maar speelt in een onbestemd heden en op een niet nader gedefinieerde plek. Dat maakt de inhoud breed toepasbaar en interessant voor vele generaties kinderen, overal ter wereld. De kleurrijke illustraties in deze remake zijn van de hand van Mikel Casal, die als klein jongetje de Franco-dicatuur aan den lijve ondervond en vooral gekend is omwille van zijn sprekende karikaturen voor tijdschriften en kranten. Zijn werk voor dit boek bevindt zich in dezelfde sfeer en is daardoor erg duidelijk en veelzeggend, maar zorgt ook voor de nodige afstand van de realiteit en doet je zo nu en dan zelfs lachen.
En net daar zit wellicht de waarde van dit interessante boek: ‘Dit is een dictatuur’ biedt je een kader om op een eenvoudige en eerlijke manier met je kinderen van gedachten te wisselen over de politieke situatie vandaag, maar maakt hen niet nodeloos ongerust of bang. Het is een basisles politiek en een handig en concreet antwoord op hun vragen, een gids die in de boekenkast van elk gezin, maar zeker ook elke klas thuis hoort.