Een kaft in het mooiste groen, een raadselachtige deur en een opdracht van Tonke Dragt op de eerste bladzijde maakten dat dit boek meteen mijn aandacht trok. Het was voorzien als kerstcadeautje voor onze leesgrage zoon van 8, maar aangezien ik zelf niet kon wachten om het te lezen én ik recent ergens las dat de hoeveelheid boeken waarmee je als kind wordt omringd je kans op dementie gevoelig verkleint, besloot ik het boek gewoon als extraatje te geven… We leven tenslotte in een pandemie, het mag al eens meezitten ook.

‘Wie achter deze deur verdwaalt’ is het resultaat van een bijzondere vriendschap en samenwerking tussen Rindert Kromhout en de inmiddels 90-jarige Tonke Dragt. Het vertelt het verhaal van de klas van meester Tom waar bijna niemand van lezen houdt, maar dankzij het trouwe voorlezen van de meester ontdekken de kinderen wel hoe fijn boeken kunnen zijn.Vooral de spannende verhalen van Lavinia Morgenster zijn erg populair. Als de klas dan besluit hun favoriete auteur een brief te schrijven, volgt er een wel heel onverwachte uitnodiging: twee leerlingen van de klas mogen bij Lavinia Morgenster op bezoek. En daar blijkt niet alleen de schrijfster maar ookhaar huis ook vol verrassingen te zitten…
“Achter deze bijzondere deur is het Koninkrijk der Kosmopolieten,” zei ze. “K d K. Alleen met een speciaal paspoort kun je daar naar binnen. Dat Koninkrijk, kan ik jullie vertellen, bestaat uit tientallen verschillende landen. Voor elk van die landen heb je een visum nodig en in al die landen kun je verrassende avonturen beleven.”


De kinderen kunnen vervolgens niet wachten om op zoek te gaan naar de benodigde visums, vastbesloten om toegang te krijgen tot het geheimzinnige Koninkrijk der Kosmopolieten. ‘Wie achter deze deur verdwaalt’ is een raadselachtig en ietwat mysterieus verhaal vol cryptische omschrijvingen, opdrachten en op te lossen puzzels. Ondanks de actuele setting en de frisse personages voelt het verhaal aan als een oud sprookje en daar zitten de fantasierijke namen als Morgenster en Laan van Schijn en Wezen, maar ook de bijzondere elementen als de veerpont en de verschillende paspoorten zeker voor iets tussen. Het mooie verhaal wordt op de schoonste manier denkbaar aangevuld met prachtige tekeningen van Linde Faas: ondanks het gebruik van louter grijstinten lichten ze het verhaal helemaal op en geven ze het boek net dat ietsje meer.