“Dit verhaal gaat over een van de mooiste natuurwonderen van de wereld: een plek onder water die onvoorstelbaar mooi en kleurrijk is en boordevol leven zit. Deze plek is niet alleen prachtig, maar ook heel kwetsbaar.
Dit is het verhaal over het Groot Barrièrerif, oftewel het Grote Rif.”
In dit wondermooie boek maak je kennis met het grootste koraalrif ter wereld: 2300 km natuurpracht schittert kleurrijk langs de kust van Australië. In woord en beeld kom je meer te weten over het ontstaan van het rif, de meer dan 800 scheepswrakken die op de bodem liggen en de grote variatie aan planten en dieren die er leven. De auteur gaat hierbij de correcte – en soms complexe – wetenschappelijke benamingen niet uit de weg, maar zorgt daarnaast ook steeds voor een bevattelijke verduidelijking en ook de gemaakte vergelijkingen en referenties zijn helemaal op kindermaat. Vanzelfsprekend kan je van dit boek ook genieten zonder alles te lezen of voor te lezen en zijn er de talloze kleurrijke en aantrekkelijke illustraties die de inhoud aanschouwelijk maken.
Als taalfanaat was ik blij verrast een reeks nieuwe zeediertjes te leren kennen met creatieve en tot de verbeelding sprekende namen: zo blijken er op het Grote Rif engelvissen, koraalvlinders, poetslippen en pistoolgarnalen te leven. Prachtig toch?
Het laatste deel van het boek wordt gewijd aan de actuele problemen waaronder het Grote Rif lijdt. De klimaatopwarming stelt dit natuurwonder voor grote uitdagingen en bedreigt niet alleen de koralen, maar ook de dieren en planten die er leven. Ook hier krijg je als lezer een beknopte maar heldere uitleg en je leert ook wat je zelf kan doen om grote natuurwonderen zoals het Grote Rif nog lang te doen floreren.