Als we op het strand langs de vloedlijn lopen zijn onze ogen steevast naar beneden gericht. Gulzig speuren we het zand af, op zoek naar ‘couteau’tjes’, zaagvormige schelpjes die je op een zonnige dag kan inruilen voor felgekleurde papieren bloemen. Een zomers tijdverdrijf dat quasi onveranderd lijkt te worden overgenomen door steeds weer nieuwe generaties kinderen en dat ook mijn zoon en dochter in de ban houdt.
Maar na het lezen van deze ‘Onder de golven’ beseffen we dat er veel meer is om naar uit te kijken. Het ondertussen bijna jaarlijks ophogen van onze stranden met slib uit de zee zorgt er voor dat heel wat eeuwenoude gebruiksvoorwerpen terug aan de oppervlakte komen te liggen. Het slib dat opgespoten wordt bevat naast zand en allerlei zeediertjes ook overblijfselen uit ‘Doggerland’, een brede strook land die in de prehistorie tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië lag en zo’n 11 000 tot 8000 jaar geleden voorgoed onder de golven verdween…



Archeologe Linda Dielemans wekt in dit prachtige boek met veel enthousiasme het verdronken land tot leven en neemt je mee op een tijdreis naar Doggerland. Op chronologische wijze vertelt ze je het spannende en fascinerende verhaal van het grillige stuk land dat voortdurend werd blootgesteld aan de natuurkrachten als vuur, ijs en water. Daarnaast besteedt de auteur ook ruim plaats aan de mensen die er woonden en trachtten te overleven. De verhalen over hoe de bewoners hun levenswijze en leefgebied steeds weer moesten aanpassen aan het veranderende klimaat maken de archeologische vondsten en technieken waarover verteld wordt niet alleen concreter, maar zorgen er ook voor dat het verhaal van Doggerland herkenbaar en nieuw aanvoelt. Dielemans is een enthousiaste wetenschapper: ze legt de dingen graag grondig uit en laat zich niet betrappen op vereenvoudigingen met het oog op haar doelpubliek. Haar vlotte en toegankelijke taal en de verklarende woordenlijst achteraan in het boek zorgen er gelukkig voor dat de wetenschappelijke informatie ook voor kinderen verteerbaar is. Een enorme meerwaarde in die zin zijn ook de bovenal beeldschone, maar ook erg duidelijke illustraties van Djenné Fila. Elk hoofdstuk wordt tot slot afgerond met een fictief verhaal: die vonden we hier erg fijn: niet alleen zijn ze vaak spannend en avontuurlijk, maar ze brengen Doggerland en zijn bewoners ook bijna tastbaar dichtbij.



‘Onder de golven’ is een mooi en erg interessant boek waarin de auteur en illustrator je quasi moeiteloos enthousiasmeren voor een vergeten stuk land dat eeuwen van ons verwijderd is en intussen meters onder de zeespiegel ligt. De intrigerende verhalen en prachtige tekeningen maken dat je met een nieuwe blik naar de Noordzee en haar stranden kijkt. Wie weet vind jij tijdens een volgende wandeling langs de vloedlijn wel een stukje vuursteen of een mammoetkies…