Ik schreef al eerder dat wij enthousiast blijven voorlezen, ook nu onze zoon al een tijdje (volgens mij)/ al een hele tijd (volgens hemzelf) de kleuterleeftijd ontgroeid is. Naast de cognitieve voordelen die voorlezen aan lagereschoolkinderen biedt, is het ook gewoon iets fijns om samen te doen. En ik vind lezen nu eenmaal prettiger dan in de goal te staan als hij penalty’s trapt. Dus ‘s avonds als zijn zusje al naar bed werd gebracht, leest hij meestal nog even zelf en wordt hij daarna door moeder of vader en een verhaal ingestopt. Hij gaat dus letterlijk slapen onder een deken van verhalen en dat vind ik een erg fijne gedachte.
De afgelopen weken las ik hem deze moderne versie van de klassieker van Rudyard Kipling voor. ‘Het Jungleboek’ vertelt het gekende verhaal van Mowgli die in de Indiase jungle wordt opgevoed door een koppel wolven. Mowgli ondervindt al gauw dat hij best op zijn hoede is voor Shere Khan, de tijger en weet dat je ook de apen in de jungle beter ontwijkt. Gelukkig zijn er Baloe, de beer en Baghera, de panter, die hem de wetten van de jungle en échte vriendschap leren kennen. Maar vergis je niet: ondanks de vele ontroerende scènes is het boek nergens slap of flauw en schuwt de auteur het gewelddadige en bloedstollende karakter van het originele verhaal niet. Zo maakte de episode waarbij een hele reeks rode honden én een paar wolven gedood worden hier best wat indruk. Gelukkig zijn er dan de prachtige tekeningen van Mark Janssen die het spectaculaire van het verhaal ondersteunen, maar door hun adembenemende schoonheid ook voor een soort adempauze zorgen.
Als taalfanaat genoot ik daarenboven enorm van de rijke beschrijvingen van Daan Remmerts De Vries. Ongelooflijk hoe hij door middel van de juiste woorden een exotische plek en een spannend verhaal tot leven wekt. Hij begint het boek met te stellen:
“Vergeet de films die er van het jungleboek zijn gemaakt – dít is het echte verhaal van Mowgli, die opgroeide in de jungle van India…”
en hoewel dat wellicht wat hoogmoedig klinkt kan ik hem geen ongelijk geven: dit boek is beter dan de film.