Het Amsterdamse Rijksmuseum vertelt al meer dan 130 jaar fier de geschiedenis van Nederland en toont tot ver over de landsgrenzen bekende meesterwerken. Bezoekers vergapen zich aan Rembrandts Nachtwacht of Het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Maar behalve kunstschatten en getuigen van een roemrijk verleden biedt het museum ook wat anders: als een oase van rust in de stad is er de museumtuin, daar waar planten en bloemen op geheel eigen manier het verhaal van het Rijksmuseum en haar collectie vertellen.
Dit boek zoomt op een originele manier in op die unieke plek. Er is een spannend verhaal over de zoektocht naar een kok voor het museumrestaurant, er zijn moestuintips en een zaai- en oogstkalender en 16 originele recepten van Joris Bijdendijk, Nederlands chef-kok en enthousiast promotor van lekkers uit de Lage Landen. Het boek is opvallend felgroen, erg mooi vormgegeven en prachtig geïllustreerd door Floor Rieder: haar voorstellingen van de ingrediënten bijvoorbeeld helpen je niet alleen bij het koken, maar doen je watertanden, nog voor je één hap hebt geproefd.
Klinkt dit alles je wel heel ‘Hollands’? Geen nood, er hoeft echt geen oranje bloed door je aderen te stromen om van dit mooie en verrassende boek te genieten. Ik ben alvast fan: omdat het fijne verhaal een gezellige avond met mijn zoon van acht betekende (we lazen om de beurt een hoofdstukje voor) en hij de dag daarna – zonder hulp – de Spaanse soep met Italiaanse kaas bereidde – ziet ‘em blinken!